لوله کاروگیت
جهت استعلام روز قیمت لوله کاروگیت تماس بگیرید:
لوله کاروگیت یکی از انواع لولههای فاضلابی است که قصد داریم در مورد آن اطلاعاتی به شما بدهیم. برای هدایت آبهای سطحی و آب شهری یا فاضلابی، از انواع مختلف لولهها استفاده میشود. با توجه به اینکه لوله فاضلاب در زیر زمین قرار میگیرد، باید مقاومت بالایی در برابر آب، فشار، خاک و… داشته باشد. در غیر این صورت احتمال وقوع اتفاق و پیش آمد خسارت برای لولهها بالا میرود. استفاده از یک لوله با کیفیت باعث می شود تا مدت زمان طولانی، محصول دوام بیاورد.
لوله کاروگیت یکی از با کیفیتترین لولهها بوده که در انواع مختلفی تولید و مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه با ما باشید تا اطلاعاتی را در خصوص لوله کاروگیت، قیمت لوله کاروگیت و کاربرد و دیگر ویژگیهای آن را به شما ارائه دهیم.
لوله کاروگیت چیست؟
لوله کاروگیت یکی از انواع لولههای پلیمر بوده و از این لولهها در فاضلابها برای هدایت فاضلابهای شهری یا آبهای سطحی استفاده میشود. لولههای کاروگیت پلی اتیلن دارای دو جداره مجزا هستند، از همین رو به آنها پلی اتیلن فاضلابی، لوله دوجداره کاروگیت، لوله دوجداره، لوله کنگرهای، لوله پلی اتیلن دوجداره و… نیز گفته میشود.
البته به دلیل طراحی این لولهها، آنها را با نامهای دیگری همچون لوله آکاردئونی، لوله خرطومی فاضلاب، لوله پلی اتیلن فاضلابی شیار میشناسند، در ادامه در مورد طراحی لوله کاروگیت توضیحات بیشتری به شما ارائه میدهیم.
لوله کاروگیت از جنس پلی اتیلن با دانسیته بالا که شامل pe80، PE80، PE100، پی وی سی یا مواد پروپیلن PP میشود، تولید میکنند. سپس به کمک مواد شیمیایی دیگری مانند مستربچ رنگی و دوده به اندازه کمتر از سه درصد کل مواد اولیه، به لوله کاروگیت استحکام بالایی میبخشند.
مهمترین وظیفه لوله کاروگیت، انتقال سیالات است. اگر نگاه درستی به لوله کاروگیت بیندازید، میبینید که فشار بار داخل لوله کاروگیت مطرح نبوده و اهمیت چندانی ندارد؛ چرا که زمانیکه سیالات در حال عبور از لوله کاروگیت هستند، فشار بار داخلی وجود نخواهد داشت. به عبارت دیگر تمام فشارهایی که وارد میشود، بر روی سطح بیرونی لوله بوده و سطح بیرونی لوله کاروگیت باید آن را تحمل کند.
از همین رو برخی از شرکتهای تولید کننده لوله کاروگیت، این محصولات را به پوششی الیافی، تولید و به دست مشتریان میرسانند و به آن، لوله کاروگیت پی وی سی گفته میشود. بهتر است بدانید که لوله کاروگیت بدون پوشش پی وی سی، کاربرد بیشتری را ارائه میدهد.
مشخصات ظاهری و فنی لوله کاروگیت
سطح بیرونی لوله کاروگیت موج دار یا مارپیچی و سطح داخلی آن کاملا صیقلی و صاف است. همانطور که گفتیم در این موارد، تمام فشار بر روی سطح بیرونی لوله بوده و به همین دلیل سطح بیرونی آن را به صورت مارپیچی تولید میکنند. سطح صیقلی و انعطاف پذیر داخل لوله مانع از گرفتگی و تجمع رسوب در لوله کاروگیت میشود.
معمولا بخش داخلی و صاف لوله کاروگیت به رنگ زرد یا آبی و سطح بیرونی و شیار دار آن، به رنگی مشکلی است. کارفرما برای ردیابی در لوله کاروگیت میتواند از ویدئوگرافی استفاده کند و استفاده از رنگ زرد و آبی برای ویدئوگرافی بسیار مناسب خواهد بود.
پلی اتیلن پایهای که برای تولید سطح خارجی و داخلی لوله کاروگیت استفاده میشود، باید حتما از نوع شاخص جریان MFI یکسان و در محدوده استاندارد پلی اتیلن pipe grade و مواد اولیه به کار رفته برای تولید لایههای داخلی و خارجی لوله کاروگیت، باید با مفاد استاندارد ISIRI7174 مطابقت داشته باشد. استفاده از هرگونه مواد معدنی پرکننده در مواد اولیه برای تولید سطحهای خارجی و داخلی لوله غیرمجاز است.
با توجه به اینکه از مواد غیر مشکی برای تولید بخش داخلی استفاده میشود، استفاده از 4 درصد مواد ضد اشعه فرابنفش Anti-uv الزامی خواهد بود. نباید هیچ گونه مواد بازیافتی را در تولید لوله کاروگیت به کار بگیرند. علاوه بر این نباید هیچ کدام از مواد اولیه به صورت مستقیم یا غیر مستقیم، تحت هیچ فرآیند دیگری قرار گرفته باشد.
ویژگی لوله کاروگیت
لوله کاروگیت دوام و ماندگاری داشته و قیمت و وزن آن بسیار مناسب است، به همین دلیل از آن در انتقال آب و فاضلاب و همچنین محافظت از شیرآلات استفاده میشود. میزان فشار بر روی لوله کاروگیت در سه دسته قرار میگیرند. منظور از فشار، همان فشار بار خارجی بوده که به ترتیب عبارتند از 16، 31.5 و 64 است. هر کدام از این لولهها در موارد خاصی کاربرد دارند.
نحوه اتصالات در لولههای دوجداره کاروگیت و لوله کاروگیت بدون آستر، با همدیگر متفاوت هستند. باید بدانید که توان فشار بار خارجی در لوله دوجداره کاروگیت تقریبا 2 تا 4 برابر لوله کاروگیت بدون آستر و قیمت لوله کاروگیت دوجداره نیز بیشتر است. برای اتصال لوله کاروگیت دوجداره از واشر و کوپلر یا جوش اکسترودر استفاده میشود.
نوع اتصال لوله کاروگیت
لوله کاروگیت نیز مانند لولههای چدن، فولاد و دیگر انواع لولهها، به اتصال به همدیگر نیاز دارند. برای ایجاد این اتصال روشهای مختلفی وجود داشته که در این بخش آنها را برای شما شرح میدهیم. امروزه نوع اتصال لولههای پلی اتیلن و کاروگیت، براساس میزان فشار وارد شده در بخش داخلی و خارجی لوله، میزان مقاومت آنها در برابر فشارهای عرضی و طولی و همچنین نوع آب بندی لولهها، مشخص میشود. به طور کلی انواع اتصالات لوله کاروگیت عبارتند از:
- جوش لب به لب: به روش جوش لب به لب لوله کاروگیت، اتصال حرارتی نیز گفته میشود. شما در این روش باید هر دو سر لوله را به صورت هماهنگ و همزمان، با درجه حرارت بسیار بالا داغ کرده و در کنار همدیگر بگذارید. لولهها در درجه 210 سانتی گراد نرم شده و در این زمان، چسباندن و اتصال لولهها به همدیگر بسیار آسان صورت میگیرد.
- الکتروفیوژن: در این روش از خاصیت ترموپلاستیک استفاده میشود که در مقابل روشهای قبلی، مزایای بیشتری دارند؛ چرا که اتصال آنها به همدیگر با روش ایمنتر صورت میگیرد. لوله کاروگیت پلی اتیلن نوعی ترموپلاستیک بوده و به همین دلیل زمانی که به آنها حرارت میدهید، آنها به سرعت نرم شده و میتوانید لولهها را به هم بچسبانید. این روش را روش لب به لب اشتباه نگیرید، سرعت اتصال در جوش الکتروفیوژن بسیار سریعتر بوده و از آن در پروژههای عمرانی و بسیار بزرگ استفاده میکنند.
- جوش اکستروژن: از روش اکستروژن برای اتصال لولههای کاروگیتی یا لولههای پلی اتیلن دوجداره فاضلابی استفاده میشود که بیش از 80 سانتی متر هستند. در این روش، ابتدا لبههای دو لوله را با دستگاه مخصوص حرارت داده و سپس با استفاده از دستگاه اکسترودر، تمامی مواد مذاب پلی اتیلن به دو لبه لوله تزریق میکنند. تزریق انجام شده توسط اکستروژن موجب اتصال لبه لولهها به همدیگر میگردد. استفاده از دستگاه اکسترود و انجام این اتصال، نیاز به مهارت خاصی داشته و کار هر کسی نیست.
- اتصال مکانیکی با اتصالات کوپلینگ فشاری: برخی از مدلهای لوله کاروگیت، با قابلیت اتصال مکانیکی تولید میشوند. این لولهها سرعت نصب و اجرا در پروژه را به طور چشمگیری بالا میبرند. همراه با این نوع لولهها، شاخههای متری سوکت دار یا کوپلر سرخود به بازار عرضه شده و به دست مشتری میرسند. یک سر این نوع لولهها نر و سر دیگر آن ماده بوده و هنگام انجام اتصالات مکانیکی، فرد باید این دو سر را به همدیگر بچسباند.
کاربرد لوله کاروگیت
اخیرا از لوله کاروگیت برای انتقال موارد در زیر زمین استفاده زیادی میشود؛ چرا که این نوع لولهها به دلیل داشتن جنس پلی اتیلنی در آزمایشگاهها تولید میشود و در نتیجه هزینه کمتری را دربردارند. همچنین لوله کاروگیت قابلیت بازیافت داشته و برای استفاده بسیار به صرفه هستند. مهمترین کاربردهای لوله کاروگیت عبارتند از:
- استفاده در سیستم تصفه آب شهری
- سیستمهای آبیاری برای مزارع، گلخانهها و…
- کاربرد در سیستمهای زهکشی
- استفاده در سیستمهای تقسیم کننده آب
- سیستمهای انتقال و مسیردهی آب باران
- به کارگیری در سیفونهای آب در رودخانهها و جادهها
- شبکههای جمع آوری آبهای سطحی در سراسر کشور
- منهول یا معابر آدم رو
- شبکه جمع آوری آبهای سطحی در مناطق کشاورزی و صنعتی
- استفاده از در سیستمهای انتقال مواد صنعتی مانند اسیدها، نمکها، بازها و…
- ساخت سپتیک تانکها
- سیستم تصفه فاضلابها مانند چربیها
- تولید اسکرابر تصفیه هوا
بیشتر بخوانیم: قیمت لوله پوش فیت
مزایا و معایب استفاده از لوله کاروگیت
هر محصولی کاربرد خاص خود را داشته و مزایا و معایب خاص خود را دارد، لوله کاروگیت نیز از این قضیه مستثنی نخواهد بود . در این بخش مزایا و معایب لوله کاروگیت را برای شما شرح میدهیم.
مزایا لوله کاروگیت
- به دلیل بالا بودن ضریب کشش و استحکام بدنه در برابر فشارهای بیرونی و ضربهای، لوله کاروگیت مقاومت بالایی در مقابل زلزله دارد.
- نصب لوله کاروگیت بسیار آسان بوده و اتصالات آن به راحتی انجام میشود. شعاع مجاز خمیدگی در لولههای پلی اتیلن به طور میانگین 20 برابر قطر خارجی آن میشود. از همین رو میتوان گفت که انعطاف پذیری بالایی دارد.
- لوله کاروگیت وزن کمتری نسبت به لولههای فولادی خواهد داشت و با توجه به این توصیفات، حمل و نقل و انبار کردن آنها بسیار آسانتر است. در نتیجه هزینه جابجایی آن بسیار کم هزینهتر میشود.
- لوله کاروگیت در برابر خوردگی الکترونیکی مقاومت بالایی دارد. این خصوصیت زمانی اهمیت پیدا میکند که لولهها در مجاورت آب قرار گیرد؛ چرا که ترکیب هوا با آب دریا باعث خوردگی شدید لولهها فلزی میشود. درحالیکه لوله کاروگیت در این شرایط مقاومت بسیار بالایی را از خود نشان میدهد.
- انبساط و انقباض در طول فصول مختلف، تاثیر بسیار زیادی بر روی لولهها میگذارد. لوله کاروگیت نسبت به عنوان دیگر لولهها از خاصیت جمع شوندگی بهتری برخوردار است.
- استفاده از مواد مقاوم در تولید لوله کاروگیت باعث شده تا این لولهها مقاومت خوبی در برابر اشعه UV خورشید داشته باشد.
- به دلیل صاف بودن سطح داخلی این محصولات، لوله کاروگیت دارای افت اصطکاکی بسیار کمتری خواهد بود.
- لولههای پلی اتیلن در برابر پوسیدگی، ضربه و سادگی بسیار مقاوم هستند.
- این محصولات طول عمر بسیار بالایی دارند و به ندرت رخ میدهد که نیاز به تعمیر داشته باشند. در صورتی که لوله کاروگیت نیاز به تعمیر پیدا کند، هزینه تعمیر آن بسیار کم میشود.
- اتصال این محصولات بسیار قوی و بدون نشتی بوده، در عین حال انعطاف بالایی نیز خواهند داشت.
معایب لوله کاروگیت
- با گذر زمان و افزایش دما، مقاومت لوله گارولیت به اندازه زیادی کاهش پیدا میکند.
- در تولیدات اولیه، این محصولات نیاز به محافظت در مقابل اشعه UV داشتند.
- اگر حمل و نقل این محصولات طبق اصول درستی انجام نشود، خراشیدگی عمیق در بخش خارجی آن به وجود میآید. اگر این خراشیدگی در حد چند میلیمتر هم باشد، میزان تحمل آن بسیار کاهش پیدا میکند.
- لوله کاروگیت در برابر برخی از مواد نفتی مقاوم نیست و توصیه میشود از آنها برای انتقال نفت، گازوئیل و بنزین استفاده ننمایید، همچنین برخی از از مواد شیمیایی مانند الکلها، آروماتیکها و هالوژنها بر روی لولهها اثر منفی میگذارند.
- آب کلردار عمر مفید لوله را به طور چشمگیری کاهش میدهد.
- با استفاده از فلزیاب نمیتوانید این لولهها را در زیر زمین پیدا کنید.
سایز بندی لوله کاروگیت
لوله کاروگیت در ابعاد و سایزهای مختلف و انواع متفاوتی تولید شده که به شرح زیر هستند:
- 200 میلی متری
- 250 میلی متری
- 315 میلی متری
- 400 میلی متری
- 500 میلی متری
- 600 میلی متری
- 700 میلی متری
- 800 میلی متری
- 900 میلی متری
- 1000 میلی متری
- 1200 میلی متری
- 1400 میلی متری
- 1600 میلی متری
- 1800 میلی متری
- 2000 میلی متری
ساختار لوله کاروگیت
همانطور که در بخشهای قبلی به آن اشاره کردیم، این لولهها دو لایه بوده و از مواد پلی اتیلن برای ساخت آن استفاده میکنند. مواد دیگری که برای ساخت لوله کاروگیت به کار میبرند، باید کاملا با مواد پلی اتیلن هماهنگی داشته باشند. به این دلیل که لایههای لوله کاروگیت در دو اکسترودر جدا از همدیگر اکسترودر و تولید خواهند شد.
نهایت در بخش کاروگیتور هنگام تولید، لولهها به همدیگر جوش میخورند و برای اینکه نقاط جوش قابل اطمینان و مستحکمی ایجاد شود، باید مواد استفاده شده و پلی اتیلن، با همدیگر هماهنگ باشند. مثلا اشتباه است که برای لایه داخلی از مواد سفید پلی اتیلن کارخانه شازند و برای لایه بیرونی از مواد پلی اتیلن کارخانه مارون را به کار ببرید.
مواد استفاده شده برای بخش خارجی لوله کاروگیت باید در مقابل اشعه UV مقاومت داشته و رنگی آن باید سیاه باشد. برای رسیدن به رنگ سیاه در لایه بیرونی، باید از مواد مستربچ مشکی بر پایه پلی اتیلن استفاده کرد.
مواد پلی اتیلن بکار رفته در لایه داخلی ابتدا سفید بوده، سپس با اضافه کردن مستربچ، مواد رنگی می شوند. در بخشهای قبلی شرح دادیم که دلیل روشن بودن بخشهای داخلی لوله کاروگیت چیست.
ویژگیهای لوله کاروگیت
اطلاع داشتن از ویژگیهای لوله کاروگیت موجب میگردد تا این محصول را به درستی شناخته و سپس با توجه به قیمت لوله کاروگیت و نیازتان یکی از آنها را خریداری کنید.
- دارای مقاومت بسیار بالا در برابر خورندگی
- خاصیت انعطاف پذیری
- امکان بارگیری و نصب آسان
- دارای محدودیت در دمای کاری وسیع
- اتصالات مناسب همراه با آب بندی کامل
- رفتار هیدرولیکی بهتر نسبت به لولههای دیگر
- دارای مقاومت جوشی بالا و حتی بیشتر از دیگر لولهها به دلیل همگن بودن مواد در هنگام ساخت
- وزن سبک و جابجایی راحتتر
- مقاومت بالا در مقابل سایش و خوردگی
- هزینه پایین نصب و انتقال
- قابلیت تولید در قطرهای بزرگ
- عبور راحت شاره
- عدم تشکیل رسوب به دلیل سطح صاف و صیقلی داخل لوله
- عدم واکنش مناسب در محیط اسیدی و بازی
انواع لوله کاروگیت
هرکدام از انواع و سایزهای لوله کاروگیت، کاربردهای خاص خود را دارند. در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم:
1. 100 و 125 میلی متری: فاضلاب خانگی، غلاف دور کابل برق.
2. 160 میلی متری: فاضلاب شهری، لوله زهکشی، ایجاد پلهای محلی کوچک.
3. 200 میلی متری: شبکه فاضلاب و زهکشی، غلاف دور لوله.
4. 250 میلی متری: سیستم فاضلاب و زهکشی.
5. 315 و 400 میلی متری: فاضلاب شهری و بیمارستانها، لوله زهکشی.
6. 500 میلی متری: فاضلاب شهری، جمع آوری آبهای سطحی.
7. 600 میلی متری: شبکه فاضلاب و آبهای سطحی، منهول (معابر آدم رو).
8. 800 و 1000 میلی متری: شبکه فاضلاب، منهول، انتقال آب رودخانه، لوله زهکشی، پتروشیمی، پالایشگاهها.
9. 1200 تا 1500 میلی متری: مخزن سازی، چربی گیر پلی اتیلن، تولید سپتیک تانک، منهول فاضلاب، سبکه اصلی جمع آوری فاضلاب.
10. 1600 میلی متری: شبکههای اصلی فاضلاب، منهول سازی، استفاده از زیر جادهها برای رد کردن آب، مخزن سازی، انتقال آب رودخانهها.
11. 1800 میلی متری: شبکههای انتقال فاضلاب شهری، ساخت منهول پلی اتیلن، چربی گیر پلی اتیلن، ایستگاه پمپاز، زیر جادهها برای عبور رودخانهها و آب، فاضلابهای صنعتی بزرگ، سپتیک تانک پلی اتیلن، غلاف برای دور لولههای گاز، انتقال آب یا هر سیال دیگری به صورت ثقلی.
12. 2000 میلی متری: فاضلابهای صنعتی کارخانجات، پتروشیمیها، سپتیک تانک پلی اتیلن، چربی گیر، غلاف دور لولههای آب و گاز، پالایشگاههای گاز و نفت، شهرکهای صنعتی، منهول پلی اتیلن، ایستگاه پمپاژ، زیر جادهها برای گذر عبور آب داخل کانالها.
استانداردهای لوله کاروگیت
مشخصات فنی و کیفیت این نوع لولهها باید از استاندارد DIN16961-2 و EN13476 پیروی کرده و دارای استانداردها و تاییدیههای دیگری نیز به شرح زیر باشد:
- مطابق با تمام استانداردهای موسسه استاندارد آلمان و ایران
- طبق استانداردها و قوانین فنی مرتبط با مدیریت آب
- دارای تاییدیه از موسسه Bautechnik – DIBT در برلین با شماره 42.1-390 DIBt Z-
- استاندارد جهانی مقاومت مکانیکی بین 16 تا 31.5 کیلونیوتن بر متر مربع
- مقاومت حلقوی لوله کاروگیت باید حداقل SN=31/5 KN/M2 باشد.
- دارای استاندارد ISIRI 7174
- دارای 4 درصد مواد ANTI UV
- بر روی این وسیله آزمون های زیر انجام می شود تا درجه مقاومت آن در شرایط مختلف ثابت گردد.
- آزمون شاخص جریان مذاب یا MFI
- آزمون چگالی یا دانسیته
- آزمون پایداری حرارتی یا OIT
- آزمون تست رطوبت
- تست ضربه
- آزمون پراکنش دوده
- آزمون مقدار دوده
- انعطاف پذیری
- مقاومت حلقوی بلند مدت
- مقاومت حلقوی لوله
- و…
ماندگاری و طول عمر لوله کاروگیت
اگر بخواهیم در مورد ماندگاری و طول عمر لوله کاروگیت صحبت کنیم در ابتدا باید شرایطی را مورد بررسی قرار دهیم که در بر روی طول عمر محصول اثر می گذارند. طول عمر لولهها با توجه به شرایط شیمیایی و فیزیکی در محل قرار گیری آن متفاوت خواهد بود. بدین معنی که اگر از لولهها آب عبور کند، طول عمر آن بیشتر از زمانی میشود که اسید یا فاضلاب از داخل آن بگذرد.